Kort gezegd, past een responsive webdesign (RWD) zich automatisch aan, wanneer de schermresolutie (schermgrootte) veranderd. Het grote voordeel hiervan is, dat je website op zowel een mobiele telefoon, als een tablet als op een ‘gewone’ monitor goed leesbaar is.
Het wordt steeds belangrijker dat websites responsive zijn. Hoe zit dat bij jou? Zit jij ’s avonds ook met een tablet op de bank? Of heb je nog geen tablet, maar ligt je mobiel naast je. Okay,.. ik ben zelf een vakidioot, maar ik zie mijn vrouw, die eigenlijk voor de rest niets heeft met ‘internet’, ook steeds vaker naar d’r mobiel pakken. “Even zoeken naar kinderkleding voor onze kroost.” Ja ja.. Zelf zoek ik vaak naar websites n.a.v. tv-programma’s, naar fimpjes over toekomstige vakanties, of naar menu’s van restaurants enz.
Wij behoren tot het selecte groepje dat nog geen tablet heeft. Als reden geven we op, dat anders ons zoontje van 4 niets anders meer zou doen, dan spelletjes spelen op de tablet (alternatief is dat hij dit nu op onze mobieltjes doet). Uiteindelijk gaat de tablet er gewoon komen. Maar als je op een mobieltje wilt zoeken naar-en op websites, dan is het echt een must dat zo’n website responsive is gemaakt. Anders ben je continu met duim en wijsvinger bezig om zaken te vergroten en te verkleinen. Sites die niet responsive zijn gemaakt, worden daarom steeds vaker en sneller weggeklikt.
Bekijk onze website Internetpaleis.nl maar eens op een mobiel, dan zie je hoe een responsive webdesign eruit ziet. En probeer daarna eens te zoeken op je eigen website. Als dit goed werkt, dan is er niets aan de hand en anders zou ik je zeker adviseren om op korte termijn de website responsive te laten maken. Want 1 ding staat eigenlijk wel vast: er zal steeds meer gebruik gemaakt gaan worden van tablets en mobiel internet. De kans is dan ook groot, dat binnen enkele maanden, wellicht jaren alle websites direct responsive worden gebouwd. Het alternatief is een aparte site voor de mobiel, maar dan zal je blijven worstelen met een vloeiende layout.
De techniek van responsive design
Ging het je niet om de techniek van responsive design, dan kan je nu stoppen met lezen.
Bij Responsive Web Design wordt er gebruik gemaakt van CSS3-opmaak. Dat houdt in, dat alle webpagina’s zijn opgebouwd uit verschillende modules zoals 3d-objecten, lettertypen, kleur, achtergronden e.d. Als je goed programmeert dan wordt een afbeelding op een bepaalde schermgrootte met een andere breedte en hoogte geschaald op een andere schermgrootte. Tekst en kolommen e.d. veranderen handig mee. De functionaliteit van Responsive Web Design leunt op Javascript.
Tot zover uitleg over responsive webdesign (RWD). Het is pakjesavond vanavond dus nog even delen op Twitter en dan eens kijken of Sinterklaas dit jaar nog een bezoek brengt aan Goes.
Mobielvriendelijke test / tool van Google
Met deze gratis mobielvriendelijktest van Google wordt de URL geanalyseerd en wordt gemeld of de pagina een mobielvriendelijk ontwerp heeft. Lees ook het blogbericht voor meer informatie over de mobielvriendelijke criteria en hoe deze van invloed kunnen zijn op de zoekresultaten van Google.